Intressant om allergier, renlighet och att smittas från Skavlan


La mig i soffan och skavlan var på på tv, höll på att slumra till men sen kom det en kvinna som gäst som pratade om kroppen och bakterier. Visste ni att för 200 år sedan fanns det knappt några allergier. Många djur är allergiska och det har de inte varit innan. Denna kvinna forskar om bland annat allergier och mycket som man hört stämmer inte. Väldigt intressant och rekommenderar er att se det, ca 30 min in i programmet.

Här är några saker hon berättade:

  • Många har dålig koll på kroppen, vad är ex. mjälten?
  • Skäggiga personer har mindre bakterier än rakade eftersom rakning öppnar små fickor i huden där bakterier samlas.
  • Att ha hunden i sängen eller pussa hunden gör inget smitto mässigt. Kanske blir mer päls i sängen förstås.
  • Man minskar INTE allergier genom att dammsuga oftare.

Det mest intressanta var nog ändå detta:

  • Att tvätta händerna gör inte att man undviker att smittas av ex. Förkyldningen. De bakterierna är luftburna och sprids via att ex. Barn på dagis hostar eller nyser på varandra. Får jag de bakterierna på händerna så måste jag sedan få de bakterierna att flyga igen och sedan in i mina luftvägar. Att tvätta händerna och duscha ofta gör huden fuktigare och där trivs bakterier bättre än på torrare hud (inte tvättad så ofta).

Detta med att värsta händerna är inpräntat sen jobbet, innan måltid, efter utelek, när de har fingrar i munnen osv. Men enligt henne så är det inte nödvändigt i smitto tänk (sen kan man ju vara smutsig, det är en annan sak). Men sen är vissa bakterier som sprids via att man får sem på händer och sen i maten. Så det kanske är bra att tvätta men inte till en överdrift. Som detta med att handsprita, visste ni att handsprit inte hjälper mot vissa bakterier utan det är att tvätta händerna son gäller. Sen tror jag att man kanske tvättar händerna lite för ofta ibland (eller så är det bara jag som jobbar inom förskola).  Jag tror även att det överdrivs med ex. Städning, inte att det var smutsigare förr utan att man är mer ”rädd” för damm mm.
Vad tror ni? Överdriver vi med renlighet idag?

blogstats trackingpixel

2 reaktion på “Intressant om allergier, renlighet och att smittas från Skavlan

  1. Hos oss har det alltid varit ”lite skit rensar magen”- verka funka eftersom vi barn knappast var sjuka, föräldrarna har aldrig behövt vabba oss när vi var små =P… ganska(mycket) stolt över det! Det nojjar sig för mycket med sjukdomar, kroppen är otroligt fantastiskt och klarar oftast mycket mer än vad vi människor tror att den gör, underskattas för mycket och då blire som det blir också med tiden…
    TREVLIG VECKA på dig nu =)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>